luni, 13 iulie 2009

health 5

Alimente esenţiale – Polenul


Printre alimentele-medicament, înzestrate cu puteri salvatoare si care trebuiesc consumate zilnic (miere, pătrunjel, morcov, varză, germeni de grâu, etc.) se numără şi polenul. Graţie excepţionalei sale bogăţii în vitamine, aminoacizi, minerale, oligoelemente, el aduce cu adevărat organismului aceste elemente absolut necesare vieţii şi care în general lipsesc din alimentaţia omului modern.
În stup, polenul este depus de albine în celule pentru a fi folosit ca sursă de proteină. Deşi compoziţia polenului este foarte diferită în funcţie de originea sa, compoziţia medie cuprinde 20% protide, din care o bună parte sunt aminoacizi liberi. Polenul conţine 7 din cei 8 aminoacizi esenţiali pe care corpul uman nu-i poate sintetiza (de altfel, conţine de 5-7 ori mai mulţi aminoacizi decât ouăle şi brânza), proteine, glucide, multiple vitamine, rutină (o glucozidă care măreşte rezistenţa vaselor capilare).

Proprietăţi

◘ amplifică dinamismul interior, spiritul de iniţiativă, optimismul, bucuria de a trăi;
◘ creează şi asigură o stare euforică, o senzaţie plăcută de plenitudine şi satisfacţie;
◘ măreşte energia interioară şi amplifică simţul umorului;
◘ acţiunea sa este foarte valoroasă pentru intelectuali. Limpezeşte gândirea, măreşte creativitatea, înlesneşte asimilarea cunoştinţelor noi;
◘ foarte eficiente în cazurile de descreştere a tonusului vital – rezultate excelente în scurt timp;
◘ măreşte rezistenţa la oboseală, creşte randamentul fizic şi intelectual şi fortifică organismul;
◘ purificator şi dezintoxicant general;
◘ creşte rezistenţa la infecţii;
◘ combate depresia, neurastenia, nevroza;
◘ previne accidentele cerebrale, circulatorii;
◘ indicat hipertensivilor;
◘ remediu minunat în cazurile de epuizare, astenii, nervozitate şi insomnie;
◘ creşte şi redă pofta de mâncare;
◘ ajută la recuperarea rapidă a forţelor la convalescenţi;
◘ hrăneşte pielea, devenind astfel foarte netedă, catifelată, luminoasă, mai bine hidratată, vitală şi elastică. Consumul regulat are efecte remarcabile de stimulare, refacere şi întreţinere în cazul oricărui tip de ten;
◘ bune rezultate in tratamentul bolilor de piele şi în afecţiunile pielii capului, probabil datorită conţinutului ridicat în aminoacizi cu sulf, care intră şi în compoziţia cheratinei;
◘ puternic revitalizant sexual. Influenţează activitatea sexuală în sensul normalizării ei, redimanizându-i pe cei vlăguiţi. Chiar şi în cazul vârstelor avansate se produce adeseori trezirea şi revenirea la o activitate sexuală normală;
◘ ameliorează şi în unele cazuri chiar vindecă afecţiunile prostatei, bolile uro-genitale şi diabetul;
◘ rezultate convingătoare în ameliorarea bolilor ficatului;
◘ favorizează digestia. Principala calitate a polenului este aceea de a fi un perfect regulator al funcţiilor digestive (intestinale, mai cu seamă): constipaţia, diareea sunt rapid ameliorate şi înlăturate; numeroase tulburări colitice de origini foarte diverse sunt fericit influenţate de curele de polen.

Cel mai bine este să fie consumat dimineaţa pe stomacul gol sau în orice caz cu 30 min inainte de prima masă a zilei. Se va ţine în gură şi cel mai mult sub limbă, mestecându-l până la dizolvare, pe cât posibil [câteva minute].


http://www.medicina-naturista.ro/terapii-naturiste/apiterapia/ce-este-polenul.html

Polenul aduce in medie 270 de calorii/100 g si contine:
1. Un anumit procentaj de apa, in medie 10-12% pentru polenul proaspat si 4% pentru polenul uscat.
2. Glucide cu un procentaj de 35%.
3. Lipide, in jur de 5%.
4. Protide – substante azotate, cu un procentaj mediu de 20%, din care o mare parte sub forma de aminoacizi in stare libera sau combinati: acid aspartic, acid glutamic, alanina, arginina, cistina, glicina, histidina, isoleucina, leucina, lisina, metionina, fenilalanina, prolina, serina, treonina, triptofan, tirosina si valina.
Nu numai ca polenul contine un mare numar de aminoacizi, dar el are mai ales o aminoacizi indispensabili vietii, pe care organismul nostru nu le poate sintetiza sip e care trebuie sa le gaseasca zilnic in alimentatie: isoleucina, leucina, lisina, metonina, fenilalanina, treonina, triptofan si valina. Aceasta bogatie de aminoacizi esentiali ii confera polenului un atu major.
5. Vitamine intr-un numar mare si printre cele mai importante cele din grupa B, care sunt toate reprezentate intr-o cantitate impresionanta: vitamina B1 sau tiamina, vitamina B2 sau riboflavin, vitamina B3 sau vitamina PP sau nicotinamida, vitamina B5 sau acidul pantotenic, vitamina B6 sau piridoxina, vitamina B7 sau meso-inositol, vitamina B8 sau vitamina H sau biotina, vitamina B9 sau acid folic si vitamina B12 sau cianicobalamina.
Gasim de asemenea provitamina A sau carotenul, vitamina C sau acidul ascorbic, vitamina D si vitamina E, cantitatea extrem de mica neinsemnand ca nu joaca un rol neimportant in compozitia globala a polenului.
6. Un vast esantionaj de substante minerale, dintre care foarte multe oligo-elemente, dintre care: calciu, clor, cupru, fier, magnesiu, mangan, fosfor, potasiu, siliciu si sulf.
7. Un anumit numar de enzyme: amilaza, invertasa si anumiti fosfatazi.
8. Substante antibiotic active
In concluzie, polenul adaposteste majoritatea elementelor indispensabile vietii, o minunata sinteza care este imposibil de reprodus in laborator. Aceasta bogatie face din acest aliment natural si complet unul dintre cele mai minunate suplimente alimentare pe care il avem la dispozitie.

Niciun comentariu: